Propolisová tinktúra - recept podľa môjho starého otca
Podľa tohto návodu robíme propolisovú tinktúru už desaťročia.
Základom výroby kvalitnej propolisovej tinktúry sú dve ingrediencie:
- sušený propolis
- alkohol , konzumný lieh alebo ideálne destilát z ovocia (odporúčame 65-85%)
Najkvalitnejší propolis je priamo od včelára. Taký, ktorý zberal na záchytné mriežky ešte v dobe pred jesenným liečením včiel. Tento propolis sa z mriežky nechá vymraziť a vymrví sa do misky. V miske je dobré ešte odstrániť prípadné nečistoty, ako sú kúsky vosku, nožičky včiel alebo časti dreva, ktoré sa do propolisu dostali z včelích rámikov. Ak máte propolis z obchodu, tak ste od tejto práce ušetrení.
Následne v miske propolis jemne podrvíme mažiarom a odvážime ho. Na 20 g propolisu potrebujeme 1-2 dcl liehu. Propolis si presypeme do uzatvárateľnej sklenej nádoby a zalejeme ho potrebným množstvom liehu. Čím menšie množstvo liehu zvolíme, tým bude vyššia koncentrácia propolisu a farba zarobeného roztoku bude tmavšia. Naopak, predĺži sa nám doba jeho rozpustenia. My používame už roky namiesto konzumného liehu slivkový destilát z našej úrody, ktorý si na požiadanie necháme zachytiť v pestovateľskej pálenici ovocia pri čo najvyššej koncentrácii. Takýto propolis má nielen peknú farbu, ale aj príjemnú vôňu. Je dôležité sa každý večer k nádobe vrátiť a premiešať jej obsah otočením hore dnom a späť. Takéto otočenie urýchli rozpustenie propolisu a iných látok obsiahnutých v sušine. Propolis necháme lúhovať 10 až 14 dní. Následne ho precedíme cez filtračný lievik, ktorý ho zbaví nerozpustných zložiek a dávkujeme ho do fľaštičiek alebo liekoviek z tmavého skla.
Dávkovanie je jednoduché :
Pri vonkajšom použití kvapkáme dve až tri kvapky na ranu, ktorú chceme dezinfikovať a ošetriť, najlepšie 2 - 3x denne.
Pri vnútornom použití sa odporúča každé ráno 3 kvapky napríklad na kocku cukru.
Na záver jedna odborná rada. Propolisová tinktúra obsahuje alkohol, a tak ju nikdy nedávajte do plastových fľaštičiek. Alkohol môže spôsobiť uvoľnenie rôznych látok z plastov do tinktúry. Pre správne skladovanie odporúčame niektorú zo sklených liekoviek, ktoré nájdete v našej ponuke. Medzi včelármi sú obľúbené najmä objemy 30 ml a 50 ml.
Ak Vás tento návod na propolisovú tinktúru zaujal, ale nemáte doma sušený propolis ani alkohol, môžete si tinktúru zakúpiť priamo od včelára na jeho stránkach www.slovenskevcelarstvo.sk.