Šípková tinktúra, overený jesenný návod.
Šípky sú zásobárňou cenných látok, v tomto článku sa pozrieme, ako z nich vyrobiť tinktúru.
Na výrobu si pripravte:
- 100 g šípok
- 150 ml alkoholu
- 2 PL cukru
- 2 PL vody
- 1 jablko
Tento červený zázrak je plný najmä vitamínu C, ale aj vitamínov B1, B2, E a K, ďalej flavonoidov, karotenoidov, trieslovín a podobne. Považujeme ich za vynikajúci prostriedok na posilnenie imunity, pôsobia ako silný antioxidant. Vitamín B1, ktorý šípky obsahujú, pôsobí priaznivo na nervovú sústavu i sústredenie, rutín chráni cievy, vápnik posilňuje kosti aj zuby a železo pozitívne ovplyvňuje krvotvorbu.
Často sa stretávame napríklad so šípkovým čajom. Skúsili ste však už tinktúru? Samotná výroba je pomerne jednoduchá. Stačia na ňu iba tieto ingrediencie: 100g šípok, 150 ml alkoholu (ideálne destiláty ako slivovica, hruškovica, marhuľovica, ak ich nemáte, v lekárni zakúpte konzumný lieh), 1 postrúhané jablko, 2 lyžice cukru, 2 lyžice vody.
Šípky nájdeme skoro všade. Dbať by sme mali ale na zber v čistom prostredí, najlepšie ďaleko od ciest. Nazbierané šípky umyte, odstráňte z nich stopky a tvrdé časti. Následne plody buď rozmixujte, alebo rozkrojte a vydlabte z nich semienka. Takto pripravené šípky dajte spolu s postrúhaným jablkom do čistej sklenej uzatvárateľnej nádoby a zalejte alkoholom. Chce to čas, zaliatu hmotu nechajte zhruba 2 týždne macerovať alebo lúhovať za studena. Nádobu každý deň pretrepte a obsah dobre zamiešajte. Po 14 dňoch preceďte obsah tak, aby ste odfiltrovali všetky zvyšky šípok.
Po vylúhovaní si ohrejte cukor v kovovom hrnčeku a pridajte k nemu macerát zo šípok. Dôkladne zamiešajte a môžete dávkovať do fľaštičiek. Najlepšie sú liekovky z hnedého skla. Na tento účel si naši zákazníci najčastejšie kupujú 50 ml a 100 ml liekovky z našej ponuky. Odporúčame užívať každý deň jednu lyžičku. Šípky nám vďaka svojmu jedinečnému zloženiu pomôžu nielen ako prevencia pri chorobách z prechladnutia, ale aj ako bohatý zdroj vitamínov.